Hard water kan vervelende gevolgen hebben voor je huid, zeker als je normaal gesproken al snel last hebt van huidproblemen. In hard water zit veel kalk, dat een uitdrogende werking kan hebben op je huid. Ook lossen de vetzuren uit shampoo minder goed op in hard water, waardoor je meer shampoo nodig hebt om een goed effect te kunnen ervaren. Meer shampoo op de huid verergert de huidproblemen nog meer. Welke gevolgen hebben hard water nog meer en wat is het verschil met zachter water?

Vervelende gevolgen

Kalk is opgebouwd uit twee soorten mineralen: calcium en magnesium. Deze mineralen zijn op zich niet verkeerd voor ons drinkwater, mensen hebben behoefte aan calcium en magnesium. Echter, kalk in het water veroorzaakt wel uitdroging van de huid. Dit is eerder te merken bij oudere mensen dan bij jongeren. Na het douchen ontstaan sneller schilfertjes op de oppervlakte van je huid en na het handen wassen kun je uitgedroogde of niet zacht aanvoelende handen ervaren.

Ook mensen die last hebben van eczeem zullen de negatieve gevolgen van hard water snel ervaren. De problemen van eczeem, dus jeuk of rode plekken op de huid, zullen zich met hard water vergroten. Zowel jongeren als ouderen kunnen door hard water huidproblemen ervaren.

Wat kan je er tegen doen?

Een waterontharder in huis kan zorgen dat het water kalkvrij wordt gemaakt, tot een punt dat je minder last krijgt van huidproblemen. Door het calcium en magnesium grotendeels te verwijderen uit het water en natriumzout toe te voegen, wordt het water van zichzelf wat zachter en vetter. Het vette water hecht beter aan shampoo, waardoor je minder shampoo hoeft te gebruiken. Ook zal het zachte water zorgen voor een zachtere, vettere huid en dus een minder uitgedroogde huid. Een waterontharder kan zodoende huidproblemen bij zowel jongeren als ouderen in een vroeg stadium verminderen.

De exacte prijzen weten?

Omdat er zoveel aanbieders van waterontharders in Nederland actief zijn kunnen de prijzen enorm verschillen per bedrijf. Daarom is het raadzaam om offertes op te vragen en vrijblijvend de prijzen te vergelijken.