Kalk is een witte aandoening die voor komt in hard water. In hard water zitten de mineralen calcium en magnesium die er samen voor kunnen zorgen dat kalkaanslag ontstaat. Dit kan op allerlei plekken in je huis; tussen de tegels in je badkamer, in huishoudelijke apparaten zoals een wasmachine en ook in de leidingen van verwarmingselementen. Kalkaanslag kan vervelende gevolgen hebben.

Hoe ontstaat kalkaanslag?

In het harde kalkrijke water zit calciumwaterstofcarbonaat, dit is zout dat in water kan oplossen. Met het opdrogen van het water verdwijnt ook de koolstofdioxide uit het water, waardoor enkel nog calciumcarbonaat overblijft. Dit calciumcarbonaat is kalk(aanslag). De meeste kalkaanslag ontstaat wanneer je het harde water wilt verhitten. Daarom zie je het ook vaak tussen de tegels van je douchecabine of in het systeem van een wasmachine. Ook je kranen en afvoerputjes kunnen veel hinder ondervinden van kalkaanslag.

Wat zijn de gevolgen?

De eerste symptomen kunnen nog niet zoveel kwaad. Je ziet door kalkaanslag de glans van je kraan of muurtegels verdwijnen. Hiervoor in de plek komen witte vlekken op de kraan of bruine vlekken tussen de tegeltjes. In het volgende stadium kun je merken dat water langzamer of moeilijker uit de kraan stroomt. Ook kan het afvoerputje verstopt raken, waardoor het water minder snel kan wegstromen.

Huishoudelijke apparaten

De gevolgen van kalkaanslag kun je financieel voelen in je energiekosten of bij de levensduur van huishoudelijke apparaten. De levensduur van een wasmachine of vaatwasser kunnen behoorlijk inkorten. Ook verwarmingselementen ondervinden hinder van kalkaanslag. Bij het verwarmen van het water ontstaat zoals gezegd kalk, dit kan neerdalen in je verwarmingselementen, waardoor zich kalksteen of ketelsteen vormt. Naarmate dit proces van verwarmen en daardoor het ontstaan van kalksteen doorzet, zal een flinke laag ontstaan. Deze laag heeft een isolerende werking, waardoor de verwarmingselementen harder moeten stoken om op te warmen. Dit zorgt voor hogere energiekosten als gevolg van kalkaanslag.

De exacte prijzen weten?

Omdat er zoveel aanbieders van waterontharders in Nederland actief zijn kunnen de prijzen enorm verschillen per bedrijf. Daarom is het raadzaam om offertes op te vragen en vrijblijvend de prijzen te vergelijken.