Wat is de prijs van een goede waterontharder in 2019? De waterontharder is over het algemeen een prima investering op meerdere vlakken. Door het tamelijk harde Nederlandse water verder te verzachten, stroomt zacht water je apparatuur binnen of je kranen uit. Dit heeft positieve gevolgen voor jezelf, je inboedel en je financiën. Gezonder voor je huid, huishoudelijke apparaten gaan langer mee en door minder kalkaanslag in de verwarmingselementen van de CV-ketel dalen de stookkosten. De grote voordelen staan tegenover een op het oog flinke investering die je eerst moet doen. Een waterontharder is wel een duurzame investering, omdat je veel kosten kan besparen. Als je gaat bepalen welke waterontharder je wilt, zijn meerdere factoren van belang. Deze factoren zullen we hier bespreken.

De prijs van een waterontharder is niet alleen de aanschafprijs, maar heeft ook te maken met het verbruik van water en de omvang van je huis, alsmede de manier van besturing van het systeem. De eerste factor die een rol speelt is het type waterontharder dat je gebruikt.

Type waterontharders

Prijs mechanische waterontharder
De prijs van deze waterontharder start vanaf €700 euro. Met de mechanische waterontharder vindt regeneratie (spoeling van de filter) plaats op basis van een tijdspad, dus om de zoveel uur. Het systeem houdt hierbij geen rekening mee op welke momenten je water gebruikt. Ook wordt het systeem vaak onnodig gespoeld, ook na een periode waarin heel weinig water is verbruikt. De werking is evenwel makkelijker te begrijpen, waardoor de prijs lager ligt dan een elektrische waterontharder.

Prijs elektrische waterontharder
De prijs voor een elektronische waterontharder start vanaf circa €900 euro. Het systeem werkt elektrisch en dit biedt meerdere voordelen. Allereerst wordt de regeneratie van het systeem uitgevoerd op momenten dat in huis het waterverbruik minimaal is. Het slimme systeem kan door middel van data zelf instellen wanneer dit is. Je bespaart hiermee flink op water en zout, omdat er geen onnodige spoelingen plaatsvinden. Dit scheelt op jaarbasis enkele tientallen euro’s. De aanschafprijs ligt om deze reden dus wel wat hoger.

Installatie

De installatie van de waterontharder is een taak voor de specialist. Installeren van het systeem is voor een specialist overigens simpel werk, dat binnen twee uur weer klaar kan zijn. De kosten van installatie liggen rond de €200 euro.

Volume waterontharder

Een tweede factor die de uiteindelijke prijs van de waterontharder kan bepalen, is het volume. Dat houdt in; hoeveel water verbruikt het huishouden gemiddeld per dag. Met de inschatting van het volume zal worden gekeken naar de benodigde grootte van de waterontharder. Als een te kleine waterontharder wordt genomen, zal deze te vaak moeten spoelen en dus zorgen voor onnodig verbruik. Andersom is dit ook het geval, te grote waterontharders spoelen dan te weinig, met als gevolg een verhoogde kans op hard water uit de kraan of bacteriën. De verkopende partij dient hier voldoende aandacht aan te besteden, alvorens kan worden gegaan op een eventuele aankoop. Al met al geldt: hoe hoger het volume, des te hoger de prijs.

Kosten voor onderhoud waterontharder

Verkijk je niet op het onderhoud dat komt kijken bij de waterontharder. Een waterontharder moet ongeveer eens in de twee jaar onderhouden worden. In veel gevallen worden de momenten van onderhoud vastgelegd in een contract met de verkopende partij, dit scheelt dan in de aanschafprijs. Je kunt er dus zelf invloed op uitoefenen hoe hoog de prijs uiteindelijk uitvalt. Houd de prijs voor onderhoud goed in de gaten, want het kan dus zijn dat de relatief lage verkoopprijs wordt gecompenseerd met hoge kosten voor onderhoud.

Ook de zoutkosten voor het zoutreservoir kunnen de prijs voor de waterontharder flink doen oplopen. Het zoutreservoir kan ook bijgevuld worden tijdens de onderhoudsbeurt, maar houd ook hier rekening met de kosten. Het zout kan veel duurder uitvallen, en zelf het zout (online) kopen en het reservoir bijvullen kan goedkoper zijn. Wees je daarbij wel bewust van de kwaliteit van het zout.

Wat gebeurt er tijdens onderhoud?

Voor onderhoud aan de waterontharder zal een gespecialiseerde medewerker langskomen om zaken als de waterzachtheid en eventueel aanwezige bacteriën te checken. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat in de afgelopen periode de mate van zachtheid van het water is gefluctueerd, dit kan duiden op een fout in het systeem. Ook kan er iets mis zijn gegaan met de regeneratie van de filter. Zoals benoemd, de kosten voor onderhoud worden vaak geregeld in een contract, let daarom op de kleine lettertjes zodat je weet waarvoor je betaalt en hoeveel. Houd ook rekening met overige kosten zoals voorrijkosten. Zijn die er wel of niet?

Verschillende modellen

Voordat je overgaat tot de aanschaf van een waterontharder, kun je ook een keuze maken uit twee typen modellen; het compact model of het duo-model. Een waterontharder heeft drie belangrijke onderdelen: de ionenwisselaar die zorgt voor het verwijderen van de kalk uit het water, de besturing met vooral het reguleren van de regeneratie en tot slot het zoutreservoir waar de natrium uitvloeit. Deze drie onderdelen kunnen zowel in één verpakking zitten, als ook los van elkaar in combinatie met een slangetje.

Het compact model en de prijs
Het compact model waterontharder heeft alle drie de onderdelen in één verpakking. Dit heeft als nadeel dat je het zoutreservoir vaak op een onhandige plek moet bijvullen, zoals in de meterkast of in de kelder. Ook is het zoutvat vaak iets kleiner dan bij een combi-model. Het voordeel is de nette afwerking, het staat niet los van elkaar, maar op een vaste plek. De prijs van het compact model ligt iets hoger. Dit zit hem in de ‘mooie verpakking’ die moet worden gemaakt voor het compact model.

Het duo-model en de prijs
Bij het duo-model staat het zoutreservoir los van de andere twee onderdelen. Het systeem staat in verband door middel van een slangetje of buisje. Dit heeft het tegenovergestelde gevolg van het compact model, namelijk dat het zoutreservoir makkelijk bij te vullen is, maar de uitstraling is minder netjes. Je moet voldoende ruimte zien te vinden om dit duo-model op een gunstige manier kwijt te kunnen. De prijs van het duo-model kan verschillen op basis van de lengte van het slangetje die tussen het zoutreservoir en de waterontharder zelf hangt. De algehele aanschafprijs van het duo-model ligt iets lager dan het compact model.

Kosten voor regeneratiezout

Het regeneratiezout waarmee de filter om de zoveel tijd wordt gespoeld, moet handmatig worden bijgevuld. Dit kun je doen met speciale pastilles, maar er zitten uiteraard kosten aan vast. De hoogte van deze kosten is afhankelijk van het waterverbruik en vanaf hoeveel graden Duitse hardheid (Dh) het water moet worden verzacht. Een zak zout van 25 kg kost ongeveer €11 euro.

Waarop kan de waterontharder draaien?

Een waterontharder kan draaien op energie, batterijen of waterdruk. Geen van deze opties is uitgesproken het beste, maar er zit wel verschil in. De meeste systemen die uitgaan van energie draaien op 230 Volt. Draaien op energie klinkt duur, maar dat valt enorm mee. Het verbruik staat gelijk aan ongeveer twee tientjes per jaar.

De tweede optie is een waterontharder die draait op batterijen. Batterijen moet je af en toe vervangen, dus ook die optie kost geld. Het systeem dat werkt op waterdruk kost geen extra geld, maar is minder flexibel. Een systeem op waterdruk heeft geen tijdsmeting en dus kan het proces van regeneratie elk moment op de dag plaatsvinden. Ook heeft het systeem van waterdruk geen vaste periode waarna het moet spoelen. Dit zie je bijvoorbeeld in een periode van 14 dagen vakantie, na thuiskomst moet het systeem dan per se goed spoelen, omdat de harsbolletjes volledig zullen zijn verzadigd. Veruit de meeste waterontharders werken op basis van de 230 Volt, dus stroom.

Twee verschillende harscilinders

Afhankelijk van hoeveel harscilinders je waterontharder heeft, kan je tijdens momenten van regeneratie ook gewoon zacht water binnen krijgen. Een systeem met een enkele harscilinder kan dit niet; tijdens het proces van regeneratie zal hoogstens een half uur geen zacht water uit de kraan komen. Wanneer de waterontharder beschikt over twee cilinders kan dit wel. Tijdens een proces van regeneratie zal het systeem dan de tweede cilinder het proces van ontharden overnemen en zacht water het huis binnen leiden. Tevens heeft de dubbele harscilinder dubbele capaciteit met het oog op de ontharding van het water.

Bij de enkele harscilinder is er nog een mogelijkheid tot de levering van een bypass. Deze bypass zorgt ervoor dat je tijdens regeneratie toch voorzien bent van water, door het water te leiden langs de filter.

Prijs waterontharders

De goedkoopste waterontharders die op de markt zijn, zijn hoogstwaarschijnlijk allemaal voorzien van een tijd-besturing. Deze tijd-besturing verbruikt veel meer water en regeneratiezout en is daarom onder aan de streep waarschijnlijk duurder. De duurste waterontharders daarentegen hebben een slimmer systeem, en kiezen hun eigen zoutgebruik op basis van het watergebruik in huis en is dus efficiënter omdat er geen/minder verspilling is.

De exacte prijzen weten?

Omdat er zoveel aanbieders van waterontharders in Nederland actief zijn kunnen de prijzen enorm verschillen per bedrijf. Daarom is het raadzaam om offertes op te vragen en vrijblijvend de prijzen te vergelijken.