Nadelen waterontharder

De waterontharder biedt veel grote voordelen op materiële en immateriële basis. Maar niet alles aan de waterontharder is positief, zeker de investering is zeer behoorlijk, maar ook bestaan twijfels over de kwaliteit van het drinkwater na ontharding.

1) De investering

Eén van de grote nadelen van een waterontharder is de aanschafprijs. Voor een kwalitatief goede waterontharder ben je al snel tegen de €1000 euro kwijt. Daar komen nog installatiekosten en kosten voor verplicht onderhoud bij. Dit verplichte onderhoud is eens in de twee jaar, de kosten hiervan zijn afhankelijk van de verkopende partij en worden vaak geregeld in een contract. Met de voordelen van de waterontharder kun je wel een deel van de investering terugverdienen, maar in eerste instantie kun je aanhikken tegen de hoge prijs.

2) Regeneratie en het geluid

De regeneratie is een proces waarin de filter van de waterontharder, daar waar de kalk uit het water wordt gefilterd, gespoeld moet worden. Dit gebeurt eens in de zoveel dagen, vaak op een moment dat je er zelf geen last van hebt. Voor dit regenereren heb je echter wel zout nodig, dat in combinatie met water de kalk van de harsbolletjes in de filter spoelt. Dit zout moet je handmatig bijvullen in het zoutvat van de waterontharder, ongeveer eens per maand. Dit zout is vaak beschikbaar in zakken van 10 of 25 kg en het bijvullen van een zoutvat kost daarom nogal wat moeite. Regeneratie is daarbij geen geruisloos proces, je kan het duidelijk horen en dit kan vervelend zijn, bijvoorbeeld ’s nachts.

3) Ruimte

Een waterontharder kan best een groot apparaat zijn en neemt daardoor ruimte in beslag. Vaak wordt een waterontharder geplaatst in een meterkast (niet aangeraden!) of kelder, zodat het zo min mogelijk opvalt, maar je moet er dus wel eerst een geschikte plek voor vinden.

Wat kost jouw waterontharder?

Benader specialisten in jouw regio en vraag max. 4 offertes op. Leg het aanbod naast elkaar en vind de beste vakman voor jouw klus.

Deze dienst is gratis en vrijblijvend