De waterontharder is verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Zo bestaan er voor de besturing ook twee verschillende typen waterontharders; de elektrische en de mechanische waterontharder. De elektrische waterontharder werkt op basis van stroom, terwijl de mechanische waterontharder werkt op basis van waterdruk. De voor- en nadelen van de elektrische waterontharder zullen we hier verder bespreken.

Combinatie met volume

De elektrische waterontharder bestaat in combinatie met de regeneratie op volume. Dit betekent dat de waterontharder op basis van waterverbruik het proces van regeneratie in gang zet. Het grote voordeel is dat er na een bepaalde periode van laag waterverbruik geen onnodige regeneratie plaatsvindt, en andersom dat na een periode van hoog waterverbruik de regeneratie niet te lang op zich laat wachten. De elektronische waterontharder stuurt op waterverbruik en is daarom effectiever en zuiniger.

Stroom

Zoals de naam misschien al verklapt, werkt de elektronische waterontharder op stroom. Dit heeft als voordeel dat de waterontharder niet constant hoeft te worden bijgevuld met zouten en water, maar enkel toevoer van stroom nodig heeft. Een nadeel is echter dat bij een stroomstoring het systeem volledig uitvalt en dan komt het oude hardere water automatisch je huis binnen. Tevens moet je bij het opnieuw aanzetten van het systeem alles weer instellen zoals voorheen. Hier zijn al wel oplossingen voor gevonden in de nieuwere modellen.

De kosten voor het stroom komen nog over de aanschafprijs heen, maar die vallen in verhouding mee, ongeveer €20 euro per jaar. De elektrische waterontharder is vaak compacter en daarom is minder onderhoud vereist, hetgeen het efficiënter maakt. Ook ben je dus minder geld kwijt aan zout en water. Een nadeel kan je ondervinden op het moment dat een regeneratie automatisch start op een moment dat je net water aan het gebruiken bent, waardoor hard water uit de kraan komt. Een oplossing hiervoor is de automatische bypass, die zacht water langs de waterontharder stuurt op momenten van regeneratie. Zo ben je altijd voorzien van zacht water.

Prijs elektrische waterontharder

De prijs van een elektrische waterontharder ligt hoger dan die van een mechanische waterontharder, beginnend vanaf ongeveer €900 euro. Het systeem verspilt daarbij minder water en zout, door de volumesturing van regeneraties. En is op den duur qua gebruik wel voordeliger.

De exacte prijzen weten?

Omdat er zoveel aanbieders van waterontharders in Nederland actief zijn kunnen de prijzen enorm verschillen per bedrijf. Daarom is het raadzaam om offertes op te vragen en vrijblijvend de prijzen te vergelijken.