Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Prijzen-waterontharders.nl
Prijzen-waterontharders.nl

Waterontharder kopen

Wil je een waterontharder kopen en daarmee voorgoed af zijn van kalkaanslag en andere nadelige gevolgen van kalk? Dat kan! Het is een investering die je daarna op meerdere vlakken kunt terugverdienen, zowel financieel als materieel. De waterontharder laat zachter water uit je kraan komen met een lagere hoeveelheid kalk erin. Ieder huishouden kan er één kopen.

Hoe gaat het proces van water ontharden in zijn werk?

Het gebruikelijke water dat bij je binnenkomt is tamelijk hard water (dit is niet overal in Nederland het geval echter), met een hoog gehalte calcium (kalk) en magnesium. Dit zijn mineralen die de mens wel nodig heeft, maar het hoeft niet per se in die mate. Met de waterontharder stroomt het water door een filter waarin harsbolletjes zitten die de kalk uit het water filteren en er natrium aan toevoegen. Dit proces heet ionenwisseling. Zo ontstaat zacht water en dat heeft veel voordelen.

zoutreservoir vol

De voordelen

Door een waterontharder te kopen heb je niet langer last van kalkaanslag. Dit betekent dat je apparaten zoals de wasmachine of vaatwasser langer mee kunnen en minder zout nodig is. Ook blijft je textiel langer mooi en vervagen de kleuren van je T-shirt niet snel meer. Doordat zich geen kalk meer ophoopt in je waterleidingen heb je ook bij verwarmingselementen, die anders dichtslibden en harder moesten stoken, minder stookkosten. Tot slot heb je nooit meer last van aanwijsbare kalkaanslag op je muur of bijvoorbeeld in je koffiezetapparaat.

Twee soorten waterontharders

De prijs van een mechanische waterontharder start vanaf €800 euro ex. installatie. Met de mechanische waterontharder vindt regeneratie (spoeling van de filter) plaats op basis van een tijdspad, dus om de zoveel uur. Het systeem houdt hierbij geen rekening mee op welke momenten je water gebruikt. Ook wordt het systeem vaak onnodig gespoeld, ook na een periode waarin heel weinig water is verbruikt. De werking is evenwel makkelijker te begrijpen, waardoor de prijs lager ligt dan een elektrische waterontharder.

De prijs voor een elektronische waterontharder start vanaf circa €950 euro. Het systeem werkt elektrisch en dit biedt meerdere voordelen. Allereerst wordt de regeneratie van het systeem uitgevoerd op momenten dat in huis het waterverbruik minimaal is. Het slimme systeem kan door middel van data zelf instellen wanneer dit is. Je bespaart hiermee flink op water en zout, omdat er geen onnodige spoelingen plaatsvinden. Dit scheelt op jaarbasis enkele tientallen euro’s. De aanschafprijs ligt om deze reden dus wel wat hoger.

De installatie van de waterontharder is een taak voor de specialist. Installeren van het systeem is voor een specialist overigens simpel werk, dat binnen twee uur weer klaar kan zijn. De kosten van installatie liggen rond de €200 euro. Een vergelijking van de twee vind je in deze tabel:

  Mechanische waterontharder Elektrische waterontharder
Regeneratie Tijdgestuurd Hoge flexibiliteit, veel instellingen mogelijk
Verbruikskosten Besturing met waterdruk, geen bijkomende verbruikskosten Werkt op elektriciteit, bijkomende verbruikskosten
Onderhoud Minder onderhoudskosten Meer onderhoudskosten
Prijs incl. installatie Vanaf €1.000 euro Vanaf €1.150 euro

Een waterontharder kopen: waar moet ik rekening mee houden?

Voor een kwalitatief goede waterontharder ben je al zeker €1000 euro kwijt. Vraag daarom meerdere offertes aan voordat je overgaat op een aankoop. Bekijk daarbij ook goed de contracten voordat je overgaat tot koop; in de kleine lettertjes staan vaak extra kosten voor verplicht onderhoud. De waterontharder moet daarnaast worden aangepast op het watervolume van je huishouden. Dus gebruik je thuis met een groot gezin meer water, dan heb je een grotere waterontharder nodig en andersom.

 

Offertes voor waterontharders ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs