Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Prijzen-waterontharders.nl
Prijzen-waterontharders.nl

Regenereren

Regenereren is één van de belangrijkste processen van een waterontharder. Het zorgt ervoor dat opgevangen kalk uit de ionenwisselaar wordt verwijderd. Het kalk blijft namelijk hangen aan harsbolletjes. Op het moment dat deze bolletjes volledig zijn verzadigd is het nodig om de ionenwisselaar te regenereren, om zodoende het harde water optimaal te blijven verzachten. Hoe gaat regenereren in zijn werk?

De ionenwisselaar

Alle processen van de waterontharder vinden in principe plaats in de ionenwisselaar. Hier wordt het harde kalkrijke water gefilterd tot zacht water dat minder kalk bevat. Dit is mogelijk, omdat in de ionenwisselaar harsbolletjes zitten die geladen zijn met natrium. Deze harsbolletjes verzorgen het onthardingsproces door kalk uit het water op te vangen dankzij dit natrium.

zouttabletten

Volledige verzadiging

Op den duur zullen de harsbolletjes op een punt komen van volledige verzadiging. De bolletjes zijn niet meer geladen met natrium en zijn volledig verkalkt. Dit is het moment dat de waterontharder moet regenereren. Vanuit het zoutreservoir zal natrium zich gaan vermengen met water, waardoor pekelwater ontstaat. Dit pekelwater zal de omgekeerde weg volgen, en vanaf de bovenkant in de ionenwisselaar stromen. Daarbij neemt het de kalk mee die is blijven hangen aan de harsbolletjes en laadt de bolletjes weer op met natrium. De kalk stroomt met het pekelwater het riool in. Na het regenereren werkt de waterontharder weer optimaal. Het regeneratieproces kan op basis van tijd of op basis van volume.

Keuze voor regenereren

Je kunt op 2 verschillende manieren overgaan tot het regenereren van de ionenwisselaar, op basis van tijdsinterval of volume. Met de tijdsinterval vindt regeneratie plaats op bepaalde uren (voorbeeld: om de 3 dagen om 20.00 uur ’s avonds). De tijdsinterval heeft één groot nadeel en dat is dat het geen rekening houdt met het waterverbruik in het huishouden. Het kan dus zijn dat het proces van regenereren gebeurt nadat er in de afgelopen dagen eigenlijk heel weinig water is verbruikt, waardoor de harsbolletjes niet verzadigd zijn.

Regeneratie is dan niet per se nodig en dit zorgt dan ook voor onnodige water- en zoutverspilling. De waterontharder die werkt op basis van volume houdt wel rekening met de dieptepunten in waterverbruik en maakt dan pas van de gelegenheid gebruik om te regenereren. Het nadeel is dan wel dat het apparaat kan gaan regenereren tijdens piekuren zoals bijvoorbeeld in de ochtend wanneer de wasmachine net is gaan draaien. Als je een enkele harscilinder in het apparaat hebt zul je tijdelijk geen zacht water meer hebben, de oplossing voor dit probleem is de waterontharder met dubbele harscilinder.

 

Offertes voor waterontharders ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs