Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Prijzen-waterontharders.nl
Prijzen-waterontharders.nl

Meten waterhardheid

Een waterontharder kan handig zijn, het water wordt er zachter door waardoor je apparaten langer mee gaan en je kan financiële voordelen ervaren. Als je daarom overweegt om een waterontharder te kopen, zal je ongetwijfeld willen weten hoe het zit met de huidige hardheid van je water. Oftewel, hoeveel kalk bevat mijn water?

Zelf meten

Om de hardheid van je water te meten hoef je geen specialist in te schakelen, je kan dit gewoon zelf doen. Wil je algemene meting doen die een indicatie kan geven van de hardheid, dan bestaan strips met hierop vakjes die je online en bij de bouwmarkten kunt kopen. Je kunt zo een strip in het water dompelen en vervolgens kijken naar de mate van verkleuring van de vakjes. De vakjes verkleuren op waarden van 7, 10, 15, 20, 25 en 30 Dh. Zodoende bieden ze eigenlijk geen scherp uitsluitsel, omdat de hardheid van water in Nederland vrijwel overal al tussen de 7 en 12 Dh ligt.

Nauwkeurig meten met vloeistof

Ook zijn andere producten te koop die de hardheid van je water een stuk nauwkeuriger kunnen meten. De beste optie is een product met daarin een klein buisje en indicatorvloeistof. Dit vloeistof zorgt ervoor dat je de hardheid van je water kan meten tot op 0,5 graden Dh nauwkeurig.

Bij het meten van de waterhardheid voeg je eerst een druppel indicatorvloeistof toe aan het buisje. Vervolgens laat je water lopen in het buisje tot op bepaalde hoogte. Om de indicatorvloeistof goed te laten mengen met het water dien je het buisje licht heen en weer te bewegen. Daardoor krijgt het water uiteindelijk een bepaalde kleur, na één drupje indicatorvloeistof is dit meestal nog rood.

Het einddoel is om een bepaalde kleur te krijgen, afhankelijk van de leverancier is dit bijvoorbeeld blauw. Dit kan je bereiken door aan het buisje steeds een drupje indicatorvloeistof toe te voegen. Blijf de vloeistof en het water goed mengen en uiteindelijk krijg je deze blauwe kleur. Het aantal drupjes indicatorvloeistof die je dan aan het water hebt toegevoegd, bepaalt wat de hardheid van je water is.

 

Offertes voor waterontharders ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs