Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Prijzen-waterontharders.nl
Prijzen-waterontharders.nl

Omgekeerde osmose

Een weinig gebruikte manier van waterontharding is de omgekeerde osmose. De omgekeerde osmose wordt het meest gebruikt door bedrijven die werken met het zuiverste water. Je kan de omgekeerde osmose ook thuis gebruiken, maar het water wordt op een dermate drastische manier gezuiverd, dat het water mineraalarm wordt en dus minder gezond voor consumptie. De omgekeerde osmose is een onnatuurlijke scheidingsmethode die werkt op basis van waterdruk. Hoe werkt de omgekeerde osmose voor in huis dan? Dat lees je hierna en bekijk ook het filmpje.

Het membraan

Binnen het systeem van omgekeerde osmose staat het membraan centraal. Dit is een bijzonder fijne filter die ervoor zorgt dat (bijna) alle mineralen zoals calcium en magnesium verdwijnen uit het water. Je moet het voorstellen als twee kanten water met daartussen de membraan. Aan de ene kant zit het gebruikelijke tamelijk harde water, aan de andere kant volledig zuiver water. Deze twee soorten water zullen zich met elkaar vermengen tot er een gelijke concentratie kalk in het water blijft zitten. Aan de ene kant zit daardoor echter meer water (volume) dan aan de andere kant.

Het proces van omgekeerde osmose

Op het moment dat de druk aan de ene kant hoog genoeg is om de toevoer van water uit de andere kant van de membraan te stoppen, begint het proces van de omgekeerde osmose. De vloeistof uit het vak met de hoogste volume wordt terug geperst naar het vak met minder volume, maar de zouten en mineralen blijven achter. Zo ontstaat in het vak dat je huis gaat voorzien van water een extreem mineraalarm soort water van de zuiverste vorm. Het ontbreekt het water dan echter aan de benodigde mineralen zoals calcium en zout.

De voordelen van omgekeerde osmose zijn voornamelijk te vinden bij een langere levensduur van je apparaten, zo goed als zeker nooit meer kalkaanslag en je textiel blijft langer mooi. Voor de consumptie maakt de techniek van omgekeerde osmose je drinkwater dus niet per se gezonder.

Video (Engels)

Een video in het Engels over omgekeerde osmose (reverse osmosis).

 

Offertes voor waterontharders ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs