Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Prijzen-waterontharders.nl
Prijzen-waterontharders.nl

Geschiedenis waterontharder

Omgaan met het water gebeurt al sinds het begin der tijden. Al in het jaar 2.000 voor Christus begonnen mensen hun water te koken, om zo zeker te zijn van een betere smaak. Later kwamen daarbij steeds meer ontdekkingen; hoe de geurstoffen uit het water te verwijderen, hoe de smaak te verbeteren, hoe kleine deeltjes viezigheid te verwijderen, etc.. De Romeinen waren in het oude Rome al dicht bij het ontharden van water. Zij bouwden grote aquaducten die de bevolking van het Romeinse rijk moesten voorzien van water. Daar ligt de basis voor de waterontharder zoals we die vandaag de dag kennen.

waterfilter

Water ontharden op basis van ionenwisseling

Ruim een eeuw geleden werd de methode van het ontharden van water een aangelegenheid waar de hele wereld van kon genieten. Door middel van experimenten kwamen mensen erachter dat het calcium en magnesium uit water kon worden gefilterd, door het toevoegen van natrium aan het water. Zo werd hard water zachter en vrijer van kalk. Het filteren van calcium en magnesium door toedoen van natrium is ook wel de hedendaagse ionenwisseling van een waterontharder.

De eerste waterzuiveringsinstallaties

Halverwege de vorige eeuw ontstonden in Nederland de eerste grote waterzuiveringsinstallaties. Deze waterzuiveringsinstallaties zorgden ervoor dat het water van een groot aantal huishouden in de omgeving (enigszins) werd onthard. Inmiddels zijn er in Nederland 337 verschillende waterzuiveringsinstallaties die (vrijwel) het hele land voorzien van meer of minder onthard water. Een groot waterzuiveringsbedrijf in Nederland is Vitens. Dit waterbedrijf is actief in Gelderland en Overijssel.

Een waterontharder in huis

De eigen waterontharders voor thuis kwamen pas aan het begin van de 21e eeuw op de markt. De meest voorkomende waren de waterontharders op basis van ionenwisseling. Tegenwoordig zijn daarvoor meerdere manieren, zoals de omgekeerde osmose of waterontharding op basis van magnitude.

 

Offertes voor waterontharders ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs