Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Prijzen-waterontharders.nl
Prijzen-waterontharders.nl

Kalkaanslag

Kalk is een witte aandoening die voor komt in hard water. In dat water zitten veel calcium en magnesium die er samen voor kunnen zorgen dat kalkaanslag ontstaat. Dit kan op allerlei plekken in je huis zijn; tussen de tegels in je badkamer, in huishoudelijke apparaten zoals een wasmachine of vaatwasser en ook in de leidingen van verwarmingselementen. Kalkaanslag kan vervelende gevolgen hebben.

Hoe ontstaat kalkaanslag?

In het harde kalkrijke water zit calciumwaterstofcarbonaat, dit is zout dat in water kan oplossen. Met het opdrogen van het water verdwijnt ook de koolstofdioxide uit het water, waardoor enkel nog calciumcarbonaat overblijft. Dit calciumcarbonaat is kalk(aanslag). De meeste kalkaanslag ontstaat wanneer je het harde water wilt verhitten. Daarom zie je het ook vaak tussen de tegels van je douchecabine of in het systeem van een wasmachine. Ook je kranen en afvoerputjes kunnen veel hinder ondervinden van kalkaanslag.

Wat zijn de gevolgen?

De eerste symptomen kunnen nog niet zoveel kwaad. Je ziet door kalkaanslag de glans van je kraan of muurtegels verdwijnen. Hiervoor in de plek komen witte vlekken op de kraan of bruine vlekken tussen de tegeltjes. In het volgende stadium kun je merken dat water langzamer of moeilijker uit de kraan stroomt. Ook kan het afvoerputje verstopt raken, waardoor het water minder snel kan wegstromen.

Huishoudelijke apparaten

De gevolgen van kalkaanslag kun je financieel voelen in je energiekosten of bij de levensduur van huishoudelijke apparaten. De levensduur van een wasmachine of vaatwasser kunnen behoorlijk ingekort worden. Ook je CV-ketel kan hinder ondervinden van kalkaanslag. Bij het verwarmen van het water ontstaat zoals gezegd kalk, dit kan neerdalen in je verwarmingselementen, waardoor zich kalksteen of ketelsteen vormt. Naarmate dit proces van verwarmen en daardoor het ontstaan van kalksteen doorzet, zal een flinke laag ontstaan. Deze laag heeft een isolerende werking, waardoor de verwarmingselementen harder moeten stoken om op te warmen. Dit zorgt voor onnodig hogere energiekosten als gevolg van kalkaanslag.

 

Offertes voor waterontharders ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs