CV-ketel
Een CV-ketel wordt minder efficiënt als deze volraakt met kalksteen en kalkaanslag aan de binnenkant van de buizen, leidingen en verwarmingsvaten. Daarom is het verstandig om maatregelen te treffen om het kalkgehalte van het water dat de CV-ketel ingaat te verlagen. Met een waterontharder is dit mogelijk aangezien het het water onthardt en vrijwel kalkvrij kan maken. Echter, als je een CV-ketel van een bepaald merk hebt is het niet aangeraden om onthard water te gebruiken. Dit klinkt averechts, maar heeft dit te maken met het materiaal waarvan de warmtewisselaar in deze CV-ketels gemaakt zijn. Hieronder meer.
Desalniettemin kan gesteld worden dat onthard water de efficiëntie van een CV-ketel niet verlaagd en er voor zorgt dat er na verloop van tijd geen onnodig extra elektriciteit gebruikt hoeft te worden om het water te verwarmen. In bepaalde gebieden in Nederland waar het kalkgehalte van het water hoog is kan het zijn dat na enkele jaren na aankoop van een nieuwe CV-ketel er een laag van zo een 1.5 mm kalk om het verwarmingselement ontstaat. Dit zorgt voor onnodig meer stroomverbruik en kun je dit probleem het beste direct bij de bron aanpakken voordat het de kans krijgt te ontstaan.
Onnodig verlies van stroom
Als je onbehandeld water met een hoger kalkgehalte gebruikt voor in de wasmachine of de CV-ketel (dus als je geen waterontharder geplaatst hebt) kan het zijn dat het kalk een laag over het verwarmingselement gaat vormen. Dit zorgt er voor dat het rendement achteruit gaat aangezien dit laagje kalk als een soort insulator de warmte tegenhoudt; het water wordt niet blootgesteld aan de volle hitte van het verwarmingselement. Dus hoe dikker de laag kalk hoe meer warmte er tegen wordt gehouden en dus hoe minder warm het water in de CV-ketel (of wasmachine) zal zijn. Om dit te compenseren vreet het apparaat simpelweg meer stroom (in extreme gevallen kan dit er voor zorgen dat het apparaat stuk gaat).
Dikte kalklaag | 0.5 mm | 1.5 mm | 3 mm | 4.5 mm | 10 mm | 15 mm |
Extra stroomverbruik apparaat | 4% | 10% | 16% | 25% | 50% | 70% |
Hetgeen in bovenstaand tabel geeft aan dat een kalklaag om de verwarmingselement in een apparaat zoals een CV-ketel, waterkoker of wasmachine leidt tot extra stroomverbruik. Met andere woorden, om dezelfde warmte te behalen is er meer stroom nodig. Bij een kalklaag dat zo een 15 mm dik is gebruikt een willekeurig apparaat tot wel 70% extra stroom!
Nefit en Remeha CV-ketels
Hierboven hebben wij de voordelen van onthard (dus behandeld) water voor het gebruik in de centrale verwarming beschreven. Echter zijn er CV-ketels die zo zijn gemaakt dat ze door gebruik van onthard water defect kunnen raken. Met alle gevolgen van dien. De CV-ketels van Nefit en Remeha zijn hier voorbeelden van. Het probleem heeft te maken met de pH-waarde fluctuaties die er voor zorgt dat de aluminium-silicium warmtewisselaar in deze ketels defect raken. Het gevolg is dus dat de garantie op jouw CV-ketel komt te vervallen, aangezien dit verwerkt is in de voorwaarden van de garantiebepaling. Een monteur zal bij een defect altijd even een watermonster afnemen om de pH-waarde te controleren. Daarnaast is dit probleem in alle gevallen, of je de CV-ketel nu gekocht, geleased of gehuurd hebt, erg nadelig. Het verhogen van de pH-waarde in deze CV-ketels dient daarom te allen tijd te worden voorkomen. Daarom mag er geen behandeld (dus onthard) water in de CV-ketels van Nefit en Remeha terecht komen. Een oplossing hiervoor lees je hieronder.
Oplossing
Een bypass is een oplossing om het bovengenoemde probleem op te lossen. Een bypass, omleiding, wordt gebruikt als je voor een of andere reden geen onthard water wilt gebruiken. Er zijn naast het vullen van de CV-ketel van Nefit bijvoorbeeld ook andere redenen te bedenken om een bypass te gebruiken. Omdat onthard water behandeld wordt met natrium (zout) is de zoutgehalte in het water hoger dan gemiddeld. Daarom kan het zijn dat bijvoorbeeld tuinplanten of kamerplanten vroegtijdig dood kunnen gaan. In veel gevallen wordt de buitenkraan meestal voor de waterontharder gezet zodat er altijd onbehandeld water uitstroomt. Mocht dit niet het geval zijn dan kun je altijd nog de bypass gebruiken als je de tuin wilt sproeien met, in dit geval, onbehandeld water.